2ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού

Αισιοδοξώντας να είναι κάτι που θα προσφέρει… ή τουλάχιστον ν΄αλλάξει

Υμηττός, Πυρκαγιές, αναδάσωση

το παρακάτω κείμενο είναι έκθεση που υποβλήθηκε με το παραπάνω θέμα, στο Γραφείο Παιδείας του Δήμου Χολαργού και βραβεύθηκε εκπροσωπώντας το 2ρο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού.

Συγγραφέας της έκθεσης ο μαθητής της Στ τάξης Αντώνης Θ.

Η Αττική κάποτε είχε τρία καταπράσινα βουνά που της έδιναν οξυγόνο και ζωή. Η Πεντέλη ήταν το πρώτο που κάποιο «άγνωστοι» έκαψαν και την έκαναν οικόπεδα και βίλες. Η Πάρνηθα άντεξε μέχρι πέρυσι, αλλά την έκαψαν κι αυτή ολόκληρη.

Τι απέμεινε; Ο χιλιοτραγουδισμένος Υμηττός, να κρατήσει ζωντανή την Αθήνα. Ο Υμηττός με τα αγέρωχα δένδρα του, με τα υπέροχα μονοπάτια του, ένα πράσινο χαλί που έδινε χρώμα και ομορφιά σε όλη την Αττική. Ο Χολαργός μας, ο πιο όμορφος δήμος της Αθήνας να ακουμπά με περηφάνια επάνω του και να παίρνει όλη τη δροσιά του και τη ζωντάνια του.

Σε κάποιους εγκληματίες αυτό δεν αρέσει. Ενώ καίνε ολόκληρη την Πελοπόννησο και την Εύβοια αποφασίζουν να εξαφανίσουν και το καμάρι μας, τον Υμηττό μας.

Κάποια καλοκαιρινή μέρα που ο αέρας λυσσομανούσε βάζουν μπροστά τα βρώμικα σχέδιά τους. Βάζουν φωτιά στον Υμηττό, στα σύνορα του Δήμου μας με τον Παπάγο, όχι σε ένα, αλλά σε πολλά σημεία για να σιγουρευτούν ότι το βουνό θα καεί πλήρως. Ο αέρας είναι προσωρινός σύμμαχός τους και η πυρκαγιά αρχίζει να εξαπλώνεται και να χορεύει ειρωνικά.

Όμως ο καλός θεός θα τους χαλάσει τα σχέδια. Οι κάτοικοι αντιδρούν αμέσως και με ό,τι βρίσκουν πρόχειρο αρχίζουν να παλεύουν με το μαυροκόκκινο θηρίο. Τα πυροσβεστικά αυτοκίνητα φτάνουν γρήγορα, ακολουθούν τα αεροπλάνα και το θαύμα γίνεται. Ο Υμηττός μας σώζεται, με λίγα τραύματα ευτυχώς.

Αυτά τα τραύματα, τα καμμένα δέντρα, πρέπει να τα γιατρέψουμε. Οι κάτοικοι του Χολαργού και των γειτονικών δήμων δραστηριοποιούνται ξανά. Ξεκινούν τη θεραπεία που προβλέπει καθαρισμό όσων κάηκαν και αντικατάστασή τους με νέα βλαστάρια, με νέα δενδρύλλια, που θα μεγαλώσουν και θα γίνουν κι αυτές κυψέλες πράσινου και ζωής. Αυτό που με απλά λόγια λέγεται αναδάσωση.

Μαζί με το δήμο μας και τον Σύλλογο Δασοπροστασίας του Υμηττού ξεκινούν οι πρώτες δενδροφυτεύσεις. Στα σχολεία γίνονται ομιλίες για την αναδάσωση, αλλά και την επίβλεψη του Υμηττού για το επόμενο καλοκαίρι. Γιατί προφανώς οι εγκληματίες θα θελήσουν να ξεπλύνουν τη ντροπή τους και πρέπει αυτή τη φορά να τους νικήσουμε πριν αρχίσουν τη δράση τους.

Στην αναδάσωση και στην προστασία πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε και να συνεισφέρουμε με ό,τι μπορεί ο καθένας. Άλλος με χρήματα, άλλος με τη φύτευση δενδρυλλίων και άλλος να δώσει λίγες ώρες για να φυλάξει ένα κομμάτι του βουνού, του δεύτερου σπιτιού του δηλαδή.

Ο δήμος μας και ο Σύλλογος Δασοπροστασίας θα είναι δίπλα μας, να μας συντονίζει και να μας υποστηρίζει.

Έτσι θα σώσουμε το αγαπημένο μας βουνό. Τα πουλάκια δε θα πάψουν ποτέ να τον υμνούν και όλοι εμείς θα αναπνέουμε και θα χαιρόμαστε αυτό το δώρο που μας έδωσε ο θεός, τον λατρεμένο Υμηττό μας.

Αντώνης Θ. 9 Απριλίου 2008

σημείωση: Η φωτογραφία είναι από την εκδήλωση. Τα χαρακτηριστικά των παιδιών είναι δυσδιάκριτα για ευνόητους λόγους.

Πάρνηθα 2007 youtube video

Σχολιάστε